Frågor som har besvarats av SKV via mail under juni månad 2013

Fråga 1 Stämmer det att alla kontrollenheter idag är certifierade för att minst klara temperaturområdet + 5 °C till + 40 °C ?

SKV SVAR:/ 1. Ja, enligt SKVFS 2009:2. En kontrollenhet ska klara den användningsmiljö den är avsedd för och minst klara temperaturområdet + 5 °C till + 40 °C .

==================================================

 

 

Fråga 2 Blir det undantag från krav på kassaregister vid temperaturer som är lägre än + 5 grader?

SKV SVAR:/ 2. Nej, fungerar inte kontrollenheten ska den felanmälas till Skatteverket. Den ska sedan skyndsamt lagas. Inga generella undantag utan det bedöms i det enskilda fallet av kontrollanten på plats vid en marknad, om det är för kallt.

 

Jag omformulerar frågan 2, till följande:

Fråga 2. Blir det undantag från krav på kassaregister vid temperaturer som är lägre än + 5 grader när det inte finns kontrollenheter som klarar temperaturer lägre än + 5 grader?

SKV SVAR:/  2. Det finns flera olika modeller och märken av kassaregister och kontrollenheter. Några kontrollenheter sitter kopplade till kassan med en sladd, andra är serverbaserade och finns i en serverhall någonstans i Sverige. De kontrollenheter som finns i serverhallar är inte beroende av vädret.
Har man problem med kylan bör man välja en kassalösning som passar verksamheten.
Så, nej man får inte undantag för att temperaturen utomhus sjunker under 5 grader.

==================================================

 

 

Fråga 3 Om det i framtiden blir en omcertifiering till lägre temperaturer än nuvarande + 5 grader måste jag då köpa ett sådant trots att jag redan har ett för +5 till + 40 grader?

SKV SVAR:/ 3. Skatteverket har sagt att den tekniska utvecklingen ska följas och anpassa regelverket efter den. Så det är rimligt att tro det, ja.

==================================================

 

 

Fråga 4 Samma fråga ställs även när det gäller kassaregister och kvittoskrivare om det i framtiden kommer sådana för lägre temperaturer än det som fanns tillgängligt och införskaffades tills den 1/1 2014?

SKV SVAR:/ 4. Skatteverket har sagt att den tekniska utvecklingen ska följas och anpassa regelverket efter den. Så det är rimligt att tro det, ja.

==================================================

 

 

Fråga 5 Hur försäkrar jag mig om att jag inte missar det kassaregister med kontrollenhet som har den lägsta temperaturen som garanterat användningsområde?

SKV SVAR:/ 5.Den tekniska utvecklingen går framåt hela tiden så det går inte att försäkra sig om att man hela tiden är uppdaterad med det senaste.

==================================================

 

 

Fråga 6 Vilka av Skatteverket godkända kassaregister finns som är kopplade till en certifierad och av Skatteverket godkänd kontrollenhet som är placerad i en serverhall någonstans i Sverige?

Frågan ställs pga. att jag inte lyckats hitta något sådant, och den planerade verksamheten gäller utomhusmarknader hela året.

SKV SVAR:/  6. Kontrollenheter som inte är anslutna till kassaregister med sladd kan stå i en serverhall eller någon annanstans (ex.vis på ett kontor). Vi har inte en sådan förteckning över kontrollenheterna om den är ansluten med sladd eller ej. Det finns 26 olika modeller av kontrollenheter. Titta på listan över certifierade kontrollenheter och pröva med att höra med tillverkarna av dom, om dom kan hjälpa dig med vilka kassaregister som är testade mot de kontrollenheterna som inte är anslutna till kassaregister med sladd.

==================================================

 

 

Fråga 7 Då det finns många leverantörer av kassaregister och kontrollenheter så kommer det att bli mycket svårt/besvärligt för dom flesta att kontakta samtliga leverantörer för att få reda på vilka som har kassaregister och kontrollenhet för utomhusbruk.

Därför undrar jag om Skatteverket utifrån sin informationslista om godkända kassaregister även kan/kommer att publicera en sådan som enbart innehåller sådana för utomhusbruk? och gärna med uppgift om den temperaturmiljö den är garanterad för, då givetvis med tillhörande kontrollenhet.

SKV SVAR:/  7. Det är inte aktuellt att Skatteverket kommer upprätta en sådan lista.

==================================================

 

 

Frågor som har besvarats av SKV via mail under juli månad 2013

Fråga: Finns det några allmänna råd beträffande vad som är försäljning i obetydlig omfattning enligt lagen om kassaregister from 20140101? Om inte, när beräknas sådana finnas tillgängliga?

SKV SVAR:/  Se länken här nedan: http://www.skatteverket.se/rattsinformation/allmannarad/arkiv/2009/allmannarad2009/skva200902.5.69ef368911e1304a62580008522.html

==================================================

 

 

Fråga Omräkning på årsbasis upphör den 1/1 2014 därför är den adress Ni hänvisar till inte aktuell i min fråga. Ställer därför samma fråga igen.

SKV SVAR:/  Jodå, allmänna rådet SKV A 2009:02 gäller fortfarande. Det gäller tills ett nytt allmänt råd om detta kommer. Vad jag hört så funderar Skatteverket på att göra en förändring i allmänna rådet.
Den förändring som föreslagits är, förutom att uppdatera laghänvisningen, att endast ta bort den text som jag rödmarkerat nedan.


Allmänna råd:
Med försäljning i obetydlig omfattning bör avses försäljning som för ett räkenskapsår om tolv månader normalt uppgår till högst fyra prisbasbelopp. Om denna försäljning sker endast under en del av ett kalenderår bör den omräknas till försäljning på årsbasis. En sådan omräkning bör dock inte göras om försäljningen sker under högst 30 dagar under ett kalenderår.

Med försäljning i obetydlig omfattning bör även avses försäljning som sker i rena undantagsfall i ett företag och som är av liten omfattning i förhållande till företagets omsättning. Försäljning som sker fler än tolv dagar per år eller överstiger två procent av företagets omsättning bör normalt inte anses utgöra försäljning i obetydlig omfattning.

Om och när förslaget om ändring går igenom får vi ett nytt allmännt råd.

==================================================

 

 

Fråga Jag önskar ett klargörande från Skatteverkets hur jag ska förfara vid följande situation för att Skatteverket ska acceptera att min försäljning inte kommer att överstiga 4 basbelopp 2014, och att jag därför kan bedriva försäljning på marknader eller torg utan kassaregister.

Jag ska sälja varor på marknader och torg 2014 för ett belopp som understiger 4 basbelopp inkls. moms.

Jag har ingen annan affärsverksamhet.

Anta att jag innan årets försäljning är avslutad får besök av en kontrollant från skatteverket som ser att jag inte har något kassaregister vid min försäljning.

Vad skall jag göra eller ha gjort för att Skatteverket då ska acceptera att jag bedriver en försäljning som inte kräver att jag har ett av Skatteverket godkänt kassaregister med kontrollenhet därför att årets försäljning kommer att understiga 4 basbelopp?

 

Rent praktiskt och ur rättssäkerhetssynpunkt så anser jag att det är rimligt att få besked av Skatteverket i en sådan fråga i förväg. I efterhand är det inte rimligt att få böta 10 000 kr därför att man på grund av någon tolkning av någonting ytterligare än försäljning under 4 basbelopp inte har uppfyllts.

 SKV SVAR:/  Om försäljningen inte kommer upp i fyra prisbasbelopp (178 000 kr för 2013) per år behövs inget kassaregister. Du måste då dokumentera försäljningen på annat sätt. Ett bra sätt att dokumentera försäljningen på är att löpande notera i en inbunden kassabok varje försäljning med tid, vara, betalsätt och belopp. D.v.s samma uppgifter som du automatiskt får från ett kassaregister om du använder ett sådant. Om kunden vill ha kvitto eller om du väljer på grund av konsumenträttsliga regler att ge skrivet kvitto ska du naturligtvis göra detta också.

Det är du som har bevisbördan att du inte kommer upp i fyra prisbasbelopp, så du bör vara noga med att dokumentera försäljningen.
Skatteverket har innan kassaregisterlagen trädde i kraft tittat djupare på ca 250 torg- och marknadsförsäljares redovisning. Skatteverket hade synpunkter på i stort sett samtliga försäljares dokumenterade intäkter.
Så brister du i din dokumentation kan Skatteverket påstå att du haft större försäljning än du redovisar. Du riskerar då också kontrollavgift.

==================================================

 

 

Frågor som har besvarats av SKV via mail under aug, månad 2013

Fråga Hur ingående ska artikelredovisningen vara när torg och marknadshandeln börjar registrera sin försäljning from 01/01/2014?

Några exempel.
Försäljning av ost när det finns olika sorter och priser.
Fråga 1 Räcker det med att det registreras enbart ost och att det står enbart ost på kvittot när det gäller vara?
Eller skall varje ostsort anges?

Samma frågor gäller på mängder av varor Tex godis, korv, väskor, plånböcker mm.

SKV SVAR:/  Följande svar finns att läsa på Skatteverkets hemsida under kassaregister och vanliga frågor:
 Det är inte möjligt att precisera hur indelningen ska göras. Företaget bör använda den indelning som är ändamålsenlig och som följer "god branschstandard".

Av svaret framgår att Skatteverket inte har några direkta synpunkter på hur uppdelningen görs, bara att det ska göras en uppdelning som är ändamålsenlig.
Det är således inte tillåtet att sälja alla varor under Diverse eller Övrigt.

I ditt exempel torde det räcka med att ange ost, godis, korv, väskor och plånböcker.

==================================================

 

 

Med anledning av nedanstående beskrivning av angivna konsekvenser för företagen i prop 2012/13:129 "Förbättrad konkurrens på lika villkor i kontantbranschen" önskar jag svar på följande 2 frågor:

 

Fråga 1 Vilket/vilka kassaregister kan jag köpa för ca 6 000 kronor som är godkända för min miljö (torg och marknadshandel) och med den angivna årskostnaden på ca 850 kronor under 7 år?

 

Fråga 2 Hur ska jag göra för att ha skatteverkets tillåtelse att fortsätta min försäljning utan att registrera densamma i ett kassaregister med tillhörande kontrollenhet när det (i propen 7.4 Konsekvenser för företagen) avsedda kassaregistret inte fungerar?

 

Om uppgifterna i 7.4, Konsekvenser för företagen, är relevanta bör frågorna 1 och 2 kunna besvaras utan problem. Om inte så är det naturligtvis önskvärt att få reda på varför.

 

Hämtat ur regeringens proposition sid 24 2012/13:129

Förbättrad konkurrens på lika villkor i kontantbranschen Prop.

2012/13:129

 

7.4 Konsekvenser för företagen

De företag som berörs av förslaget till utökat tillämpningsområde måste

använda kassaregister som uppfyller föreskrivna krav, vilket innebär att

många företag måste anskaffa ett tillverkardeklarerat kassaregister och en

certifierad kontrollenhet. I dagsläget har prisläget för en sådan utrustning

stabiliserats på nivån från ca 6 000 kronor. Då livslängden för

kassaregister och kontrollenhet är betydligt längre än ett år blir den årliga

kostnadsökningen dock mindre än 6 000 kronor. I Skatteverkets

föreskrifter är reglerat att en kontrollenhet ska ha en livstid på minst sju

år (12 kap. 13 § SKVFS 2009:2). Ett tillverkardeklarerat kassaregister

bör vid normal användning inte ha en kortare livslängd än vad som gäller

för en kontrollenhet. Under antagandet att ett kassaregister inklusive

kontrollenhet kostar 6 000 kronor och att livslängden är sju år blir den

årliga kostnaden ca 850 kronor.

SKV SVAR:/  >Fråga 1. Vilket/vilka kassaregister kan jag köpa för ca 6 000 kronor som är godkända för min miljö (torg och marknadshandel) och med den angivna årskostnaden på ca 850 kronor under 7 år?
Skatteverket säljer inga kassaregistrer och har därför inga priser att lämna ut. Skatteverket kan inte heller rekomendera något kassaregister framför något annat.
Du får helt enkelt ta kontakt med flera kassaregisterleverantörer och höra efter vad de har för kassaregister att erbjuda dig.

Fråga 2. Hur ska jag göra för att ha skatteverkets tillåtelse att fortsätta min försäljning utan att registrera densamma i ett kassaregister med tillhörande kontrollenhet när det (i propen 7.4 Konsekvenser för företagen) avsedda kassaregistret inte fungerar?
Regelverket kring kassaregister gäller företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning. Till kontant betalning räknas även betalning med kontokort men inte fakturerad försäljning.

Enligt 39 kap. 5 § skatteförfarandelagen omfattas följande verksamheter inte av lagens krav på att ha ett certifierat kassaregister:
- verksamheter som har obetydlig omfattning
- verksamheter som är befriade från skattskyldighet
enligt inkomstskattelagen för inkomster
från försäljning av varor eller tjänster
- taxi
- distans- och hemförsäljning
- försäljning av varor eller tjänster mot betalning i
automat eller automatiserad försäljning
- automatspel enligt lotterilagen
- torg- och marknadshandel

Med obetydlig omfattning avses bl.a. kontant försäljning inklusive mervärdesskatt som för ett räkenskapsår om tolv månader normalt uppgår till fyra prisbasbelopp (178 000 kr för 2013).

Träffas verksamheten av regelverket om kassaregister ska certifierat kassaregister användas. Träffas verksamheten inte av regelverket kan försäljningen dokumenteras på annat sätt.

Används ett certifierat kassaregister i verksamheten och det slutar att fungera ska kassaregistret felanmälas till Skatteverket.

 

Skatteverket uppger att "I dagsläget har prisläget för en sådan utrustning

stabiliserats på nivån från ca 6 000 kronor. "

Då vi i den ambulerande handeln inte hittar någon sådan utrustning som är anpassad till våran miljö och till det pris som skatteverket uppger så uppstår naturligtvis frågetecken som behöver rätas ut.

Prisuppgiften som skatteverket lämnat ut och som är en motivation i propen för att lagen skulle antas är väl ändå relevant?

Skatteverkets underlag till detta påstående finns väl kvar?

Var kommer uppgiften ifrån så vi vet vem vi kan inhandla den utrustningen av (och som är anpassad till våran miljö och till det av skatteverket uppgivna priset)?

Jag har själv talat med riksdagsledamöter som uppfattat dessa uppgifter såsom att vi inte ska behöva betala mer än de uppgivna 6000 kronorna för en utrustning som är anpassad för våran miljö.

SKV SVAR:/  Om du istället för att skicka frågor till Skatteverket om priset på mobila kassaregister, tar och googlar på exempelvis "kassaregister" och "smartphone" (det gjorde jag) så kommer det fram träffar på kassaregister som är gratis att ladda ned till din smartphone eller surfplatta. Läs artiklarna och ta kontakt med kassaregistertillverkaren/leverantören så kan denne säkert presentera en lösning som är billigare än de 6 000 kr du refererar till.

Min kommentar som delgivits SKV

Helt rätt, det finns kassaregister att ladda ner gratis, så tex. Winbas. Men deras utrustning att ladda ner till är enligt deras egen support inte lämplig för utomhusbruk. Oavsett detta så behövs en utrustning att ladda ner kassaregistret till, typ någon form av dator eller liknande samt kontrollenhet och kvittoskrivare som tål våran miljö. En sådan utrustning kostar betydligt mer än det som skatteverket uppgivit. Dessutom har den betydligt kortare livslängd än skatteverkets angivna 7 år.

SKV SVAR:/  Det finns certifierade kassaregister på marknaden som enligt kassaregisterleverantörernas hemsidor är billiga och lämpade för torghandel. De är stänktåliga och har batteridrift.
Sök på internet och ta kontakt med någon av dom leverantörerna.
Viss varsamhet får man också ha men det kräver ju mobiltelefoner och kortläsare också.

==================================================

 

 

Fråga När kassaregistret eller den utrustning som kassaregistret finns i slutar att fungera, vilket många kommer att göra förr eller senare.

Räcker det då att jag anmäler det till närmaste skattekontor eller ska jag göra det till "mitt" skattekontor på deras öppettid eller blir det ett speciellt telefonnummer för detta?

Hur ska försäljningen dokumenteras under den tid som kassaregistret är ur bruk?

Räcker det med att bokföra dagskassan?

Ska dessa uppgifter sedan registreras i kassaregistret när det åter tas i bruk?

SKV SVAR:/  Felanmälan görs till Skatteverket via telefon till Skatteverket tel 0771 567 567 eller via denna e-postadress eller så felanmäler du själv via Skatteverkets hemsida med hjälp av din e-legitimation.
Du ska, precis som nu innan lagen för torg- och marknadshandlare träder i kraft, notera varje försäljning i kronologisk ordning. I den bästa av världar skriver du upp varje försäljning i en inbunden kassabok, men ett kollegieblock kan också fungera, där du antecknar tid, varor, belopp och betalsätt.
Att efter dagens slut bara räkna dagskassan och bokföra den utan att ha skrivit upp varje enskild försäljning är ju inte att dokumentera försäljningen. Hur menar du?
Försäljningen som skett under tid då kassaregistret varit obrukbar ska inte registreras in i kassaregistret i efterhand. Försäljningen ska bokföras med dokumentationen som underlag för bokföringen.

==================================================

 

 

Fråga På Sjöbo marknad delades reklam ut till knallarna om nedanstående Kassaregister Sam4s ER 230. Man angav att registret tål kyla ner till -25 grader C

Är det ok att köpa detta kassaregister och nyttja det ner till -25 grader C, och fortsätta sälja utan att registrera försäljningen i kassaregister om det slutar att fungera tillfredsställande, vid tex. sträng kyla ner till angivna -25 grader?

SKV SVAR:/  Det är precis så Skatteverket vill att reglerna ska tolkas och användas.
Handlaren använder kassaregistret när denne kan använda det. Går det inte att använda kassaregistret ska det felanmälas. Så länge kassaregistret inte kan användas ska handlaren dokumentera försäljningen på annat sätt. Handlaren ska inte anmäla till Skatteverket när handlaren kan använda registret igen. Skatteverket förutsätter att handlaren åtgärdar felet så snart det går.
Vid korta tillfälliga fel, exempelvis korta strömavbrott, ska kassaregistret inte felanmälas. Dock bör handlaren samtidigt som felet eller strömavbrottet varar, dokumentera försäljningen samt notera under vilken tid det varit tillfälligt fel. Det är ju till syvende så att ju mer handlaren dokumenterar vid tillfällen då kassaregistret inte fungerar, desto mindre anledning har Skatteverket att ifrågasätta dokumentationen.

Sam4s ER 230

 1 raders LCD-display med 12 siffror för operatören & kunden

SD-kortläsare för back-up

tystgående, blixtsnabb 1-stations thermoprinter, 57 mm papper

48 tangenter med svensk text

2 st RS232 seriella portar

Storlek: 220x330x120 mm (c:a som ett A-4) Vikt 2 kg

15 st varugruppstangenter

Upp till 10 huvudgrupper

Upp till 5000 PLU

Upp till 11000 raders elektronisk journal

Upp till 10 kassörer

Grafisk kvittologga 6 rader med 32 tecken per rad för övre och 6 för nedre kvittologga

Både nätanslutning och batteri

Mina följdfrågor som delgivits SKV

Är det då så att när försäljaren av certifierat kassaregister uppger att det tål kyla ner till -25 grader så behöver inte knallen undersöka sanningshalten i detta?

och att knallen då kan utgå ifrån att det gäller även kontrollenhet och kvittoskrivare när det gäller sådan för utskrift på plats?

Är det då så att när försäljaren av certifierat kassaregister uppger att det tål kyla ner till -25 så kommer inte köparen att belastas om det visar sig vara felaktig information?

Inkluderar ett av Skatteverket godkänt kassaregister vilken kontrollenhet som ska användas?

Inkluderar ett av Skatteverket godkänt kassaregister vilken kvittoskrivare som ska användas?

Är det då så att när försäljaren av certifierat kassaregister uppger att det tål kyla ner till -25 grader så behöver inte knallen undersöka sanningshalten i detta?
och att knallen då kan utgå ifrån att det gäller även kontrollenhet och kvittoskrivare när det gäller sådan för utskrift på plats?

SKV SVAR:/ 
Knallen bör pröva kassaregistret med tillbehör ändå, det kan ju fungera. En bidragande orsak till om kassaregistret fungerar eller ej är hur kassaregistret förvaras. Om kassaregistret förvaras i bilen över natten så kommer troligtvis kassaregistret inte fungera trots att temperaturen kanske inte varit lägre än -20 grader.
Jag tror t.ex inte det finns en mobiltelefon som klarar minusgrader enligt tillverkaren, men beroende på hur telefonen förvaras så kan mobiltelefonen fungera också vid -25 grader.

==================================================



Fråga Är det då så att när försäljaren av certifierat kassaregister uppger att det tål kyla ner till -25 så kommer inte köparen att belastas om det visar sig vara felaktig information?
SKV SVAR:/  Skatteverkets kontrollant bestämmer på plats om det finns grund för att befria verksamheten från avgift under den tid som en verksamhet inte använder kassaregister på en marknad. Det kan vara så att temperaturen på morgonen är -25 grader men att temperaturen sedan stiger ju längre dagen gryr. Då ska ju verksamheten använda kassaregistret när det går att använda det. Det är verksamheten som har bevisbördan för att visa att kassaregistret inte fungerar. Om kontrollanten kommer till verksamheten fram på dagen och det då går att använda kassaregistret, men verksamheten ändå inte använder kassaregistret för att det tidigare på morgonen inte gick att använda det, så riskerar verksamheten att Skatteverket tar ut avgift. Då är det bra om verksamheten dokumenterar när och hur verksamheten kontrollerat att kassaregistret inte fungerar.

==================================================



Fråga Inkluderar ett av Skatteverket godkänt kassaregister vilken kontrollenhet som ska användas?

SKV SVAR:/  Skatteverket godkänner inga kassaregister. Kassaregistren är tillverkardeklarerade. Det är således tillverkaren som med sin tillverkardeklaration intygar vilken kontrollenhet som kassaregistret fungerar tillsammans med.

==================================================



Fråga Inkluderar ett av Skatteverket godkänt kassaregister vilken kvittoskrivare som ska användas?

SKV SVAR:/  Regelverket om kassaregister omfattar inte kvittoskrivare. Alla kvittoskrivare torde därför vara godkända.

==================================================

 

 

Fråga Skatteverkets föreskrifter om användning av kassaregister

Område: Kassaregister

Dnr/målnr/löpnr:

SKVFS 2009:3

5 § En kontrollenhet får endast användas i en användningsmiljö eller utsättas för en miljö som den är certifierad för.

Ett kassaregister får endast användas i en användningsmiljö eller utsättas för en miljö som anges i dess tillverkardeklaration.

Vilken användarmiljö har angivits i tillverkardeklarationen för Kassaregister Sams4s ER 230?

Vilken användarmiljö har angivits i tillverkardeklarationen för Kassaregister CUSTOM J-ONE

SKV SVAR:/  För varje kassaregister ska det finnas en tillverkardeklaration som visar att kassaregistret uppfyller kraven i 2009:1. Skatteverket har i föreskriften 2009:1 inte föreskrivit några särskilda krav vilken miljö ett kassaregister minst måste klara av. Jämför t.ex. med kraven som ställs på en kontrollenhet i 2009:2. Ett kassaregister får därmed användas i den miljö som tillverkaren angett i produktbeskrivningen. Jag rekommenderar dig alltså att du läser produktbeskrivningen för kassaregistret i fråga eller kontaktar din återförsäljare för att få mer information om vilka krav som gäller.

==================================================

 

 

Ett kassaregister får endast användas i den miljö som anges i tillverkardeklarationen. För att få veta vilken miljö som anges i tillverkardeklarationen så har jag efterlyst den hos leverantören som svarat följande: "Tillverkardeklarationen är en handling som vi endast skickar till Skatteverket och den är ingen allmän handling" Och nu nekar tydligen även Skatteverket att delge den?

Hoppas att Skatteverket inser det bisarra i situationen att jag endast får använda kassaregistret i den miljö som anges i tillverkardeklarationen, MEN JAG FÅR INTE TA DEL AV TILLVERKARDEKLARATIONEN???

Dessutom vet jag att det säljaren uppger om användarmiljö inte stämmer med det som står i tillverkardeklarationen, något som myndigheten förmodligen redan vet.

SKV SVAR:/  Om du läser igenom kraven i 2009:1 så ser du att det inte finns några specifikationer eller krav gällande vilken miljö ett kassaregister ska klara av. Paragrafen du hänvisar eller refererar till ska alltså läsas i kombination med kraven i 2009:1. Det finns alltså ingen information i tillverkardeklarationen gällande det du efterfrågar. För att få veta detta så får du alltså kontakta återförsäljaren eller tillverkaren av kassaregistret. Det bör ingå i någon form av produktspecifikation eller produktbeskrvining och en sån beskrivning tycker jag att man borde delge en kund eller potentiell kund.

Själva deklarationen ska enligt 32 § 2009:1 följa med vid leverans eller överlåtelse av kassaregistret. Dock så kan det finnas en del handlingar såsom konstruktionsbeskrivningar och programmeringskompetens som bifogas deklarationen som inte är offentligt. Detta kan ju vara detaljerad kunskap som en tillverkare inte vill delge en konkurrent. Har du ytterligare funderingar kring detta är du välkommen att ringa mig på nedanstående nummer.

==================================================

 

 

Det står inte angivet att den ska läsas i kombination med något annat. Dessutom tillskriver jag mig kunskapen efter 74 år fyllda att kunna läsa innantill och förstå det som skriv. Däremot torde fler än jag ställa sig frågande till denna ovilja som tycks finnas när det gäller att tala om det som efterfrågas i tillverkardeklarationen.

Så här står det i 5§ SKVFS 2009:3 "Ett kassaregister får endast användas i en användningsmiljö eller utsättas för en miljö som anges i dess tillverkardeklaration"

Klart och tydligt! Varken mer eller mindre! Och nu vill jag veta vad som anges i tillverkardeklaration för Sams4s ER 230 och CUSTOM J-ONE.

SKV SVAR:/  Ok, jag tolkar ditt svar som att du då begär ut den efterfrågade handlingen. Jag kommer därför att lämna över ärendet till vår sekretessavdelning som kommer att pröva om de kan lämna ut de efterfrågade uppgifterna till dig. Har du möjligtvis en postadress dit jag kan skicka ett eventuellt beslut?

==================================================

 

 

Det jag begär är att få reda på vilken användarmiljö som angetts i tillverkardeklarationen. Med användarmiljö avser jag inom vilket temperaturområde kassaregistret samt tillhörande kontrollenhet och kvittoutskrivare är avsett för.

 

Att Skatteverket inte kräver dessa uppgifter av tillverkaren för kassaregister och kvittoskrivare är jag medveten om. Det var väl inte heller nödvändigt då dessa enbart nyttjades i inomhusmiljö.

Från den 1/1 2014 gäller kravet på registrering en annan miljö än tidigare, en utomhusmiljö på ibland temperaturer under minus 40 grader C. Något som ställer helt andra krav på funktionsduglighet.

Min uppfattning är att detta förbisetts av Skatteverket eftersom man inte kräver att även temperaturområdet för kassaregister och kvittoskrivare ska anges i tillverkardeklarationen när dessa ska nyttjas utomhus, och framförallt i minusgrader.

 

Hemställer därför att Skatteverket tar upp detta och överväger möjligheten att införa krav på tillverkaren att uppge temperaturområden på samtliga ingående enheter i kassaregistersystem avsedda för utomhusbruk.

 

Fördelen med ett sådant krav innebär bland annat att rättssäkerheten för torg och marknadshandeln förstärks när den nya lagen träder i kraft, regelverket blir på så vis enklare, möjligheten till olika tolkningar om vad som anses med "användarmiljö" uteblir.

Och Skattemyndigheten behöver inte ringa runt för att ta reda på vilka minusgrader kassaregister för utomhusbruk klarar. Något som både skattemyndigheten och knallen som ska sälja i minusgrader måste veta. Knallen för att veta att han/hon valt rätt kassalösning för sin miljö. Skatteverket för att veta om knallen valt rätt lösning för den miljö han/hon kontrolleras i.

På så vis kunde Skatteverket tillhandahålla en lista som visar vilka kassaregister som är avsedda för utomhusbruk i minusgrader.

Att tillverkaren tillhandahåller dessa uppgifter kan ej heller anses som betungande.

 

Då kassaregistret enbart får användas tillsamman med en angiven och godkänd kontrollenhet och inget temperaturområde angivits i tillverkardeklarationen så bör det då bli kontrollenhetens temperaturområde som gäller.

Om kontrollenhetens temperaturområde anges till tex. +3 grader C till 70 grader C så hjälper det inte att kassaregistret uppges klar -20 grader. Det är då kontrollenhetens temperaturområde som avgör att kassaregistret endast får användas när temperaturen är mellan +3 och 70 grader.

SKV SVAR:/  Jag kommer som jag tidigare skrev att omgående att lämna över ärendet till sekretessgruppen som har till uppgift att pröva om den begärda handlingen kan lämnas ut eller inte. Tas beslutet att inte lämna ut handlingen som du begär kommer du att få ett skriftligt beslut på detta.

==================================================

 

Frågor som har besvarats av SKV via mail under sept, månad 2013

 

SKV SVAR:/  Hej,

du har efterfrågat uppgifter om vad som uppgetts angående användningsmiljö rörande temperaturintervall i tillverkardeklarationer för Sam4s ER-230 samt Custom J One. Ifrågavarande deklarationer innehåller ej specifikationer avseende temperaturer och Skatteverket kan därför inte lämna ut dessa uppgifter. Skatteverket får därför hänvisa dig till respektive tillverkare/generalagent för ytterligare information om tekniska specifikationer.

 

 

 

Hej

Hur kan det komma sig att dessa uppgifter inte lämnas i den inlämnade tillverkardeklarationen när SKVFS 2009:3. §5 föreskriver att "Ett kassaregister får endast användas i en användningsmiljö eller utsättas för en miljö som anges i dess tillverkardeklaration." ?

Tillverkardeklarationen ska med anledning det som sägs i § 5 återge i vilken miljö som kassaregistret får användas (användningsmiljö).

Miljö är omgivningen, de yttre förhållanden ( miljöfaktorer) som påverkar människor, djur o. växter: fysik m. innefattar vatten, luft o. mark , bebyggelse o. arbetsplats.

 SKV SVAR:/

 Hej Stig,

Jag kan inte ge dig ett annat svar än det svar du redan har fått. Jag hänvisar därför till mitt tidigare svar.

==================================================

 

Frågor som har besvarats av SKV via mail under okt, månad 2013

 

SKV SVAR:/ på e-post till Conny Svensson

Hejsan!

Jag har fått på mitt bord att besvara ditt mail som du sänt till Conny Svensson den 4 oktober avseende Hindersmässan i Örebro. Till mailet bifogade du även en sammanställning över ett antal kassaregister som är anpassade för utomhusbruk. Du vill att Skatteverket ska föreslå och rekommendera en kassaregisterlösning.

 

När det gäller rekommendationer om vilken kassaregisterlösning en näringsidkare ska använda i sin verksamhet så varken får eller kan Skatteverket lämna sådana . Skatteverkets syn är att näringsidkaren ska registrera försäljningen i ett kassaregister som uppfyller de krav som ställs i lagstiftningen och föreskrifterna, detta gäller oavsett vilken bransch näringsidkaren är verksam i.

 

De kassaregister som finns i din sammanställning är alla kassaregister där tillverkarna har lämnat en tillverkardeklaration och de finns publicerade på Skatteverkets hemsida.

 

Om det vid Hindersmässan skulle råda en väderlek som omöjliggör en registrering av den kontanta försäljningen i ett kassaregister så ska näringsidkaren skicka en felanmälan till Skatteverket. Sedan ska näringsidkaren dokumentera den kontanta försäljningen på ett annat sätt. Vid en eventuell kontroll av Skatteverket så är det kontrollanten på plats som sedan avgör om väderleken verkligen är sådan att den omöjliggör användning av kassaregister.

 

Jag har full förståelse om du anser att detta inte besvarar dina frågor/önskemål fullt ut, men något annat svar kan vi inte lämna.

 

Hej.
Tack för svaret på mina frågor.
Jag vill inte ha några rekommendationer. Jag vill veta vilket kassaregisterkontrollenhet samt kvittoutskrivare jag ska ha för att slippa få problem med Skatteverket om den valda kassaregister lösningen slutar att fungera på grund av kyla.

 

Att Skatteverket som har att kontrollera att Torg och Marknadshandlarna har kassaregister, och ett rätt sådant, inte kan svara på vilket kassaregister, kontrollenhet samt kvittoutskrivare dom ska ha för att slippa få problem med Skatteverket om den valda kassaregisterlösningen slutar att fungera på grund av kyla, är oacceptabelt.

 

Oviljan att svara på den frågan torde bero på att Skatteverket helt enkelt inte vet svaret. Om dom inte vet detta hur ska dom då kunna utföra kontroller?
Om dom vet svaret kan man undra varför det är så hemligt.

 

Något svar på frågan: "Hur hög kostnad för en kassaregisterlösning behöver knallen acceptera innan Skatteverket godtar att den anses som oskälig?" har inte lämnats.
Svaret på den frågan har en stor betydelse då skatteverket inför lagändringen angav att priserna för kassaregister stabiliserat sig från ca 6000 kronor, vilket inte var relevant i all den stund påståendet inte gällde kassaregister för utomhusbruk. Kassaregister för utomhusbruk betingar ett betydligt högre pris än dessa 6000 kronor.

 

Skatteverket föreskriver att ett kassaregister endast får använda i den miljö som anges i tillverkardeklarationen av kassaregistret. (SKVFS 2009:3. §5)
I efterhand kan jag konstatera att inga uppgifter lämnas i tillverkardeklarationen beträffande utomhusmiljön om kyla osv. Detta på grund av att Skatteverket inte kräver att sådana uppgifter ska ingå i tillverkardeklarationen. Den frågan är dock en av de viktigaste för oss knallar när det gäller vilket kassaregister vi är skyldiga att ha i vintertid.

 

På Dagens Handels Blogg http://dagenshandel.wordpress.com/2013/09/11/dags-att-se-nyktert-pa-kassalagen/ finns en ledare som bland annat skriver följande:
"Dagens Handels reporter har hört en rad historier om hur vissa leverantörer utnyttjade situationen och krängde på rädda handlare kassasystem med en otillförlitlig certifiering. Certifieringen utfärdades av ett kontrollorgan som sedermera gick i konkurs.
En siffra som nämndes i sammanhanget var att det i dag finns uppåt 40 000 otillförlitliga kassor som handlare köpt i god tro."

 

 

SKV SVAR:/

Hejsan!

Skatteverkets utgångspunkt är att näringsidkaren själv ska välja ett kassaregister som uppfyller kraven i lagstiftningen och som passar den verksamet som den ska användas i. Bedriver näringsidkaren verksamhet utomhus så ställer han/hon andra krav på ett kassaregister än om samma verksamhet bedrivs inomhus. Skatteverkets syn är och kommer alltid att vara att näringsidkaren ska registrera försäljningen i ett kassaregister som uppfyller lagens krav.

 

När det gäller kunskapen om vilka kassaregister som fungerar utomhus så har inte Skatteverket den informationen. När tillverkarna lämnar in en tillverkardeklaration så framgår det inte(som du skriver i ditt mail) i vilka miljöer som det ska användas och det finns inte heller något krav på tillverkaren att redogöra det. Däremot så kan självklart vi lika väl som du söka information på Internet och hitta kassaregister där tillverkarna uppger att de klarar utomhusbruk.

 

När det gäller kostnaden så finns det ingen beloppsgräns för när det är oskäligt att använda ett certifierat kassaregister. Till ditt tidigare mail så bifogade du en sammanställning över kassaregister som var anpassade för utomhusbruk och där låg kostnaderna på ca 10 000 kr vilket inte får ses som en oskälig kostnad. Vill näringsidkaren anskaffa ett dyrare kassaregister så har inte Skatteverket några synpunkter på det så länge det uppfyller kraven i lagen.

 

Köper en näringsidkare ett kassaregister som tillverkaren garanterar ska fungera i en viss miljö och ska följa en lagstiftning och det sedan visar sig att det inte gör det så är det en civilrättslig fråga mellan näringsidkaren och leverantören/tillverkaren.

 

Hoppas detta besvarar dina frågor annars får du gärna återkomma till mig.

 

Hej
Enligt SKVFS 2009:3
5 § En kontrollenhet får endast användas i en användningsmiljö eller
utsättas för en miljö som den är certifierad för.
Ett kassaregister får endast användas i en användningsmiljö eller
utsättas för en miljö som anges i dess tillverkardeklaration.
Finns det förklaring på vad Skatteverket menar med miljö och användningsmiljö?

 

19 § Under en försäljningsdag ska minst ett kassaregister vara i
funktion då försäljning sker mot kontant betalning.
Om ett kassaregister inte fungerar ska detta dokumenteras och
företaget ska utan dröjsmål anmäla detta till Skatteverket.

 

Finns det ytterligare föreskrifter eller anvisningar beträffande 19 §?

 

 

SKV SVAR:/

Hejsan!

Det finns inga andra föreskrifter som behandlar 19 § i SKVFS 2009:3. Däremot så finns det kommentarer kring paragrafen:

 

5.18 Anmälan till Skatteverket vid driftsavbrott

19 § Under en försäljningsdag ska minst ett kassaregister vara i funktion då försäljning sker mot kontant betalning.

Om ett kassaregister inte fungerar ska detta dokumenteras och företaget ska utan dröjsmål anmäla detta till Skatteverket.

I första stycket anges att under en försäljningsdag ska minst ett kassaregister vara i funktion i ett företag då försäljning sker mot kontant betalning. Bestämmelsen är av upplysningskaraktär då det i 39 kap. 7 § SFL är reglerat att all försäljning mot kontant betalning ska registreras i ett kassaregister (se avsnitt 2.6).

I andra stycket anges att om ett kassaregister inte fungerar ska detta dokumenteras och att företaget utan dröjsmål ska anmäla driftsavbrottet till Skatteverket. Denna anmälningsskyldighet avser endast kassaregister som företaget avser att reparera. Om ett kassaregister slutar att fungera och om företaget inte avser att reparera det anses kassaregistret ha tagits ur bruk och att det därmed inte längre innehas av företaget för ändamålet att registrera kontant försäljning. I sådant fall föreligger ingen anmälningsskyldighet enligt andra stycket i paragrafen. Däremot har företaget en anmälningsskyldighet enligt 7 kap. 2 4 §§ SFL (se avsnitt 2.10) där det bl.a. kommenteras att anmälan kan göras på Skatteverkets webbplats. Av 7 kap. 4 § SFL framgår att ett företag har två veckor på sig att till Skatteverket anmäla ändrat förhållande av innehav av kassaregister. Anmälan att ett kassaregister inte fungerar benämns på webbplatsen som en felanmälan.

Bestämmelsen i andra stycket om felanmälan av kassaregister som inte fungerar har tillkommit för att Skatteverket ska få information om detta, vilket är av betydelse för Skatteverkets kontrollverksamhet. Ett driftsavbrott av ett kassaregister medför av förklarliga skäl att problem uppkommer för berörda företag att kunna uppfylla kravet att den kontanta försäljningen ska registreras i ett kassaregister. I företag som har flera kassaregister i samma butik finns vanligtvis möjligheten att kunna registrera försäljningen i något annat kassaregister än det kassaregister där det inträffat ett driftsavbrott. I företag som endast har ett kassaregister finns inte den möjligheten och ett driftsavbrott av det enda kassaregistret innebär därmed att stora problem uppkommer för dessa företag att fortsätta kunna sälja i sin verksamhet mot kontant betalning. Det är inte tillräckligt – inte ens vid oväntade driftsavbrott – att registrera försäljningen i ett reservkassaregister som inte uppfyller föreskrivna krav. En möjlighet för företag att sälja mot kontant betalning utan att komma i konflikt med bestämmelserna om kassaregister är däremot att sälja mot s.k. kontantfakturor, se här avsnitt 2.2. Allmänt gäller att det är lämpligt att alla företag som använder kassaregister bör ha rutiner för hur kassapersonalen bör agera vid olika typer av driftsavbrott. Dessa rutiner bör inte bara avse ett driftsavbrott i själva kassaregistret, utan även omfatta olika scenarier som kan inträffa, t.ex. ett allmänt strömavbrott som innebär att företagets kassaregister inte kan användas.

 

 

Hej

Om jag använder kassaregister Custom J-One som anger att det klara ner till -10 graderlikaså kvittoskrivaren. Kontrollenheten är certifierad från +5 till+40 grader.

 

Med tanke på SKVFS 2009:3 får jag använda den lösningen när det blir lägre temperatur än + 5 grader?

 

SKV SVAR:/

Hejsan!

Kraven i 12 kap 20 § SKVFS 2009:2 angående tempraturen är en miniminivå för certifieringen. Det behöver inte betyda att det är detsamma som prestandan hos kontrollenheten då den mycket väl kan klara av lägre temperaturer.

 

Återigen så måste vi hänvisa till tillverkarna och deras tekniska specifikationer.

 

Upplysningsvis kan jag nämna att jag har sett att en tillverkare av kontrollenheter (CleanCash) har tagit fram en klimatväska där kontrollenheten kan förvaras och därmed klara temperaturer ner till -40 grader samt upp till +40 grader.

 

 

Hej
När jag använder kassaregistret jag nämnde och har en klimatväska så kontrollenheten inte är något problem, men temperaturen sjunker under de -10 grader som kassaregister och kvittoskrivare klarar och därför slutar att fungera.
Kan jag då fortsätta min försäljning och i stället notera min försäljning på annat sätt?
Och i det fallet inte behöva göra någon anmälan till Skatteverket?
Samt återuppta registreringen när kassaregistret fungerar igen?
Gäller det även om det finns kassalösningar som klarar tex-30 grader?

 

SKV SVAR:/

Hejsan!

Grundregeln är att om ett kassaregister slutar fungera så ska näringsidkaren omgående anmäla detta till Skatteverket.

 

Sedan för att besvara din fråga, en näringsidkare ska anskaffa ett kassaregister som är anpassad för den typ av verksamhet som han/hon bedriver. Om näringsidkaren har verksamhet som frekvent bedrivs vid kall väderlek så ska man anskaffa ett kassaregister som klarar av det. Om förhållandena eller väderleken sedan på något sätt extremt avviker från det vanliga och kassaregistret slutar fungera så ska detta omgående felanmälas till Skatteverket. Då ska skall försäljningen dokumenteras på något annat sätt.

 

Har näringsidkaren ett kassaregister som ska fungera vid -30 grader och det slutar att fungera så ska även detta omgående felanmälas till Skatteverket.

 

Ovan gäller oavsett i vilken bransch eller miljö som en verksamhet bedrivs i. Man ska använda ett kassaregister som är anpassat efter verksamheten och kassaregistret ska uppfylla kraven i lagstiftningen.

 

 

Om jag startar ett AB i utlandet tex. Lettland eller Estland, slipper jag då att registrera min försäljning i ett kassaregister så som lagen föreskriver för torg och marknadshandlare from den 01/01/2014?

Och endast betala momsen i Sverige?

Vilket underlag krävs i så fall beträffande dokumentation av försäljning som underlag för momsredovisningen?

 

SKV SVAR:/

Hej!
Det är inte riktigt så enkelt som du vill antyda. Läs "Handledning för beskattning av inkomst vid 2013 år taxering" avdelning 50 från sida 1419 och framåt om "fast driftställe".

Har du fler frågor om fast driftställe bör du ställa dom till en handläggare som handlägger utlandsbeskattning och inte till oss som svarar på frågor om kassaregister.

 

 

Hej Magnus

Kassacertifiering

Kassaregisterrådet har infört möjligheten till tredjepartskontroll av kassaregister där en extern part intygar att systemet uppfyller Skatteverkets krav.

Detta skyddar handlaren och att systemet han/hon använder är korrekt. Det skyddar även leverantören som kan ha missat någon funktion som inte får finnas

Om det trots den externa kontrollen skulle uppdagas felaktigheter så tar leverantören på sig ett ansvar för korrigeringar och eventuella kontrollavgifter från Skatteverket

 

Hur går det till?

Ena delen är en deklaration där tillverkaren påtar sig ett produktägaransvar för kassaregistret som gör att eventuella kontrollavgifter som beror på felaktiga funktioner hamnar hos tillverkaren och inte handlaren. Den andra delen är en teknisk kontroll av respektive modell av kassaregister som utförs av en tredje part. De kassaregistersystem som genomgått godkänd teknisk kontroll från ett företag som skrivit under en deklaration får en märkning ”Kassacertifiering” av branschorganisationen IT&Telekomföretagens Kassaregisterråd. Detta innebär att ett stort steg mot att uppnå målen att handlarna ska veta att de system de köper faktiskt uppfyller lagens krav samt att ta bort ett negativt rykte om fuskmöjligheter. De kassasystem som genomgått ”Kassacertifiering” kommer att publiceras i media och på webben så att handlarna ska veta vilka system som är certifierade.

 

Min fråga som torg och marknadshandlare är då följande:

Stödjer Skatteverket denna av kassaregisterrådet införda tredjepartskontroll så att torg och marknadshandlarna inte behöver införskaffa andra kassaregister än sådana som genomgått den kontrollen?

 

SKV SVAR:/

Hejsan!

Att en tillverkare av kassaregister tar ett ansvar för sin produkt och garanterar att det uppfyller kraven i lagen och föreskrifterna är inget som Skatteverket har några synpunkter på. Tvärtom så är det bra att marknaden tar ett ansvar mot sina kunder (näringsidkarna).

 

När det gäller denna tredjepartskontroll så är inte Skatteverket delaktig i den. Däremot så är vår syn är att det inte är någon nackdel att ett kassaregister genomgår en tredjepartskontroll då det förhoppningsvis innebär att kassaregistret uppfyller kraven. Men tillverkarna måste även fortsättningsvis lämna en tillverkardeklaration till oss.

 

Som lagstiftningen är utformad idag så kommer alltid användaren (näringsidkaren) vara Skatteverkets motpart d.v.s. vi har inga sanktionsmöjligheter gentemot en tillverkare. Skatteverket kommer även kontrollera användarna av ett kassaregister som är tredjepartskontrollerat.

 

Hoppas detta besvarar dina frågor annars får du gärna återkomma till mig.

 

 

Hej.

Innebörden blir då att det åligger knallen att försäkra sig om att kassaregistret uppfyller alla krav som skatteverket ställer på ett sådant?

 

Skyddar en tillverkardeklaration knallen från skatteverkets krav på knallen när det senare uppdagas att kassaregistret inte uppfyller skatteverkets krav?

 

Hur ska knallen ha möjlighet att försäkra sig om att kassaregistret uppfyller alla krav som skatteverket ställer på ett sådant utan att en tredjepartskontroll har utförts?

 

Skyddar en tredjepartskontroll knallen om den inte uppfyller skatteverkets krav?

 

Vilka krav ställer skatteverket på tillverkaren eller säljaren när ett tillverkardeklarerat kassaregister inte uppfyller skatteverkets krav?

 

SKV SVAR:/

1. Det är alltid användaren som är ansvarig för att kassaregistret uppfyller kraven i lagstiftningen.

 

2. Att tillverkaren har lämnat en tillverkardeklaration skyddar inte användaren. Hittar Skatteverket fel i kassaregistret vid kontrollen så är vår motpart alltid användaren.

 

3. Som vid köp av andra inventarier/produkter så är det viktigt att avtala med säljaren om vad som gäller d.v.s. få skriftliga garantier från tillverkaren att deras kassaregister uppfyller kraven i lagen. Om det sedan visar sig att kassaregistret inte gör det så är det enklare att driva frågan om man har det skriftligt.

 

4. Nej, att kassaregistret har genomgått en tredjepartskontroll har ingen betydelse för Skatteverket. Däremot så borde en sådan tredjepartskontroll innebära att kassaregistret uppfyller kraven och i slutändan innebära att det aldrig blir aktuellt med avgifter p.g.a. brister i kassaregistret.

 

5. Skatteverket kan inte ställa några krav på tillverkare och leverantörer, det finns inga sådana möjligheter i lagstiftningen. Däremot så plockar vi bort kassaregister från vår lista och anmälningstjänst.

 

 

Hej

Jag har ytterligare 2 frågor angående 3.

 

3. Som vid köp av andra inventarier/produkter så är det viktigt att avtala med säljaren om vad som gäller d.v.s. få skriftliga garantier från tillverkaren att deras kassaregister uppfyller kraven i lagen. Om det sedan visar sig att kassaregistret inte gör det så är det enklare att driva frågan om man har det skriftligt.

 

Accepterar skatteverket att jag inte införskaffa ett sådant kassaregister som det inte finns skriftliga garantier på att det uppfyller lagens krav?

 

Fritas knallen från ansvar när det finns skriftliga garantier från tillverkaren att deras kassaregister uppfyller kraven i lagen?

 

SKV SVAR:/

1.      1. Ja, Skatteverket har inga synpunkter på om man anskaffar ett kassaregister som saknar garantier från tillverkare/leverantör. Huvudsaken är att kassaregistret uppfyller kraven i lagen samt fungerar i verksamheten.

2.       2. Nej, garantierna gäller mellan näringsidkaren och tillverkaren/leverantören.

 

 

Hej Magnus.

Tacksam om Du har möjlighet att kolla om Du anser att jag har några sakfel gentemot Skatteverket i det jag jag skriver.

Finns även i bifogad fil. Jag är naturligtvis även tacksam för andra synpunkter.

Jag ämnar publicera detta på www.knalleweben.se.

 

www.knalleweben.se

10 november 2013

 

Tänk på detta när Du väljer kassaregister

 

GARANTI

Utemiljö ställer högre krav på garanti för ett kassaregister än ett fast monterat inomhus.

Om det visar sig att ditt kassaregister eller kontrollenhet inte uppfyller Skatteverkets krav så kan du bli skyldig att betala 10 000 kronor, bekosta uppdatering eller skaffa nytt.

Det är alltid användaren som är ansvarig för att kassaregistret uppfyller kraven i lagstiftningen enligt Skatteverket.

 

1. Om Du är osäker, kolla på alla bolag att det är ett stabilt bolag som lämnar garantin, http://www.allabolag.se/.

 

2. Kolla på skatteverkets lista att kassaregistret är tillverkardeklarerat och att kontrollenheten är certifierad. Om dom finns med på listan så innebär det dock inte att skatteverket har kontrollerat att lämnade uppgifter stämmer. Upptäcks fel vid senare tillfälle så är det användaren som får stå till svars, men försäkra Dig om att det Du tänker skaffa finns med på listan. Skatteverket kan inte ställa några krav på tillverkare och leverantörer, det finns inga sådana möjligheter i lagstiftningen http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/startadrivaavslutaforetag/kassaregister.4.121b82f011a74172e5880005263.html

 

3. Se till att Du får garantier att det fungerar i den miljö Du ska använda det i och att det stoppar i flera år med den förslitning av upp och nerpackning med tillhörande transporter som det innebär. Här föreligger ett större behov av garantier jämfört med kassaregister i en ombonad inomhusmiljö där det alltid står på ett och samma ställe.

 

4. Se till att kassaregistret med tillhörande utrustning är CE märkt och har minst elklass IP44 på allt som ansluts till 230 volt utomhus. Läs Elsäkerhetsverkets svar.

 

ÖVRIGT

När Du väljer ett mobilt kassaregister som har en uppkoppling till en server som finns placerad någon annanstans:

 

1. Kostnad för Internetuppkoppling?

2. Kostnad för nyttjandet? Månadsvis eller varje registrering?

3. När uppkopplingen bryts så måste det finnas en av Skatteverket godkänd enhet att lagra registreringen på, i annat fall kan registrering ej ske.

 

Var noga med att ifrågasätta enligt ovanstående. Är Du osäker kontaktar Du Skatteverket. kassaregister@skatteverket.se.

 

SKV SVAR:/

Hejsan!

Ser helt ok ut. Har bara några synpunkter.

 

Det är alltid användaren som är ansvarig för att kassaregistret uppfyller kraven i lagstiftningen enligt Skatteverket.

 

För att vara petnoga så är det inte Skatteverket som säger detta utan det är lagstiftningen som är utformad så att det alltid är näringsidkaren (användaren) som är Skatteverkets motpart.

 

 

3. Se till att Du får garantier att det fungerar i den miljö Du ska använda det i och att det stoppar i flera år med den förslitning av upp och nerpackning med tillhörande transporter som det innebär.

 

Här förstår jag inte riktigt vad som avses. Du kanske menar att garantierna ska gälla i flera år?.

 

Annars ser allt helt ok ut .

 

 

YTTERLIGARE FRÅGOR MED SVAR FRÅN SKATTEVERKET


MIN FRÅGA 2013-10-08:

Är en knalle och har lite frågor kring den nya lagen! Frågorna kommer från mig och mina knalle-kolleger, som har en annan situation i liven, men vill göra rätt från början. 

1. Vårt företag tillhör gruppen som måste ha kassaregister from 1. januari 2014.
Vi håller på att söka bland olika kassaregister-alternativen……för att välja rätt vill vi veta följande:
Vi börjar vår säsong 2014 på Jokkmokks vintermarknad, och ingen tror att kassaregister går att använda då, om det blir -15 eller mer.
Hur ska vi göra, om/när den inte fungerar pga kylan?
Om vi nu skaffar ett kassaregister för ca 6000:- + moms och det visar sig senare, att ett annat kassaregister tål kylan bättre och kostar mer…..det finns ju inga kassa-apparater som tål mer än -10 just nu på marknaden………kommer skatteverket då att kräva att vi skaffar en ny kassa-apparat eller kan vi använda den nyanskaffade apparaten fast den inte alltid fungerar, när det blir kallt?

Skatteverket bedömer att företag verksamma i torg- och marknadshandeln idag har goda möjligheter att anskaffa kassaregister som är ändamåls­enliga för företagets försäljning av varor eller tjänster och att dessa kan anskaffas till ett acceptabelt pris.  Enbart den omständigheten att en verksamhet utgör torg- och marknads­handel och att försäljningen ibland kan ske vid besvärliga väder­leksförhållanden anser Skatteverket därför inte utgöra skäl för att medge undantag. Från den 1 juli 2013 gäller att det är tillräckligt att en viss skyldighet är oskälig för att undantag ska kunna medges. Denna ändring påverkar i sig inte möjligheterna för ett företag att få undantag för att företaget anser att det inte finns ändamålsenliga kassaregister på marknaden anpassade för dess verksamhet. 

I Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2009:2) om kontrollenhet till kassaregister finns vissa bestämmelser om tekniska prestanda som en kontrollenhetsmodell minst ska klara för att bli certifierad. Exempel på detta är att en kontrollenhet enligt 12 kap. 20 § SKVFS 2009:2 minst ska klara temperatur­området + 5 °C till + 40 °C. Ett annat exempel är att en kontroll­enhet enligt 12 kap. 21 § SKVFS 2009:2 minst ska klara luftfuktigheten 10-85 % utan att kondensation uppkommer som är skadlig för enheten. Dessa bestämmelser anger minimi­krav för certifiering och anger därmed inte den prestanda som en kontrollenhet faktiskt har. De bestämmelser som finns i SKVFS 2009:2 utgör därmed inte en begränsning för det användningsområde som en kontrollenhet kan användas i utan detta är en sak som tillverkare av kontrollenheter får ange i produkt­beskrivningar. När det gäller tillverkar­deklarerade kassaregister finns det i Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2009:1) om krav på kassaregister inga bestämmelser alls om att ett kassaregister ska uppfylla vissa minimikrav avseende teknisk prestanda. Även här gäller att det ankommer på tillverkare av kassa­register att i produktbeskrivningar ange användningsområdet för kassa­register.

Företag som är skyldiga att använda kassaregister måste ha kassaregister som uppfyller föreskrivna krav, vilket idag innebär att det ska vara ett tillverkar­deklarerat kassaregister och en certifierad kontrollenhet. Det ankommer på ett enskilt företag att inom denna ram själv bedöma om det kassaregister som anskaffas är ändamålsenligt i företagets verksamhet. I lagstiftningen finns inte några bestämmelser som begränsar ett kassaregisters användningsområde. En sådan bestämmelse finns däremot i 5 § Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2009:3) om användning av kassaregister. Nämnda bestämmelse anger att en kontroll­enhet och ett kassaregister endast får användas i eller utsättas för en miljö som den är certifierad för respektive är tillverkar­deklarerad för. Bestäm­melsen har fått en utformning som i vissa fall kan innebära en begränsning av möjligheterna att använda produkterna. Bestämmelsen föreslås därför upphävas från den 1 januari 2014. Genom denna ändring finns det inte längre något hinder enligt Skatteverkets föreskrifter mot att t.ex. en kontroll­enhet används i ett temperaturområde som den inte är certifierad för.

Det grundläggande kravet är att vid försäljning av varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort ska enligt 39 kap. 4 § SFL försäljningen registreras i ett kassaregister. Om ett driftsavbrott inträffar i ett kassaregister ska företaget enligt 19 § andra stycket SKVFS 2003:3 utan dröjsmål anmäla detta till Skatteverket. Bestämmelsen är kommenterad i avsnitt 5.18 i Skattverkets meddelande SKV M 2012:8. Där anges bl.a. att bestämmelsen har tillkommit för att Skatteverket ska få information om driftsavbrott, vilket är av betydelse i Skatteverkets kontrollverksamhet. Om ett företag råkar ut för driftsavbrott kan företaget fortsätta sin försäljning utan att komma i konflikt med kassaregisterkravet om företaget använder en s.k. kontantfaktura. När det gäller företag verksamma i den traditionella torg- och marknads­handeln är de praktiska möjligheterna att använda kontantfaktura vid driftsavbrott mycket begränsade. Om företagen väljer att fortsätta försäljningen bör detta dokumenteras på annat lämpligt sätt. Om driftsavbrotten har upp­kommit av omständigheter som ligger utanför företagets kontroll är detta något som Skatteverket särskilt måste beakta inom ramen för bestämmelserna i 51 kap. Skatteförfarandelagen, SFL, om hel eller delvis befrielse av kontrollavgift. 

2. Det går rykten, att många kommer att åka mindre på marknader nästa år och inte kommer upp till 4 basbelopp. De har varit i kontakt med skatteverket och fått höra, att de slipper kassaregister, om de omsätter mindre? Är det sant? Kan man minska på omsättningen för nästa år bara så där? Vad krävs?

Regelverket kring kassaregister gäller företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning. Till kontant betalning räknas även betalning med kontokort men inte fakturerad försäljning.

Enligt 39 kap. 5 § skatteförfarandelagen omfattas följande verksamheter inte av lagens krav på att ha ett certifierat kassaregister:
- verksamheter som har obetydlig omfattning
- verksamheter som är befriade från skattskyldighet
  enligt inkomstskattelagen för inkomster
  från försäljning av varor eller tjänster
- taxi
- distans- och hemförsäljning
- försäljning av varor eller tjänster mot betalning i
  automat eller automatiserad försäljning
- automatspel enligt lotterilagen
- torg- och marknadshandel (upphör 1 januari 2014)

Med obetydlig omfattning avses bl.a. kontant försäljning inklusive mervärdesskatt som för ett räkenskapsår om tolv månader normalt uppgår till fyra prisbasbelopp (177 600 kr för 2014).

Om en verksamhet som tidigare haft en försäljning mot kontantbetalning på över fyra prisbasbelopp från och med årsskiftet kommer ha en lägre försäljning för att verksamheten dragit ner på antalet marknader kan då få svårt att rent objektivt visa att försäljningen verkligen kommer vara under fyra prisbasbelopp under 2014.
Verksamheten riskerar då att få avgifter om inget rent objektivt har hänt som förklarar att verksamheten kommer ha lägre försäljning.

3. Är det möjligt att man slipper använda kassaregister om man har en högre omsättning än 4-basbelopp under 2013, men minskar omsättningen under 2014? Ska detta bevisas med en godkänt kassabok för 2013 eller hur gör man? 
Nu blandar du begreppen. Du nämner nu omsättning. Med omsättning menas både försäljning mot kontant betalning och fakturerad försäljning exkl. moms. Regelverket om kassaregister träffar bara försäljning mot kontant betalning inkl. moms. Se svaret på fråga 2.

4. Ett annat svenskt företag är på några marknader i Sverige…ca 4 st……omsättning under 4-basbelopp……och säljer för övrigt på mässor i Finland och Norge. Måste de ha kassaregister?
Har verksamheten försäljning mot kontant betalning i Sverige på under fyra prisbasbelopp så träffas verksamheten inte av regelverket om kassaregister, oavsett hur stor försäljningen är utomlands.

5. Har jag förstått rätt, att en svensk person, som har hobbyverksamhet, måste börja redovisa moms, när försäljningen överstiger 20.000:-?
Detta är en momsfråga. Tacksam om du ställer inte ställer momsfrågor till kassaregister@skatteverket.se. Du bör ställa dessa frågor till en momshandläggare på Skatteverket. 

6. Ett utländskt företag får sälja 4 basbelopp utan att redovisa moms? Varför har utländska företag möjlighet att omsätta mer, utan att betala moms?
Momsfråga, se svar på fråga 5.
 
7. Lyssnade på Conny Svensson i juli, då han deltog på ett möte i Åsele…..han sa att skatteverket skulle ha en ”mjuk” linje i början. Vad innebär det?
Där har du nog missuppfattat Conny. Skatteverket kommer inte ha en uttalad mjuk linje i början då det inte finns någon anledning till det. Det finns redan idag kassaregister som tillverkarna säger att de är avsedda för torg- och marknadshandel.
 
8. Hur kommer skatteverket att kontrollera alla utländska företag, som är på svenska marknader? Vi vet, att de inte behöver ha kassaregister, men de är ju momsskyldiga…ska de kontrolleras alls eller kommer ni att hoppa över dessa företag, när ni går nästa år på alla marknader?
Hur Skatteverket särskilt kommer att kontrollera de bolagen vet inte jag. men Skatteverket uppmärksammade lagstiftaren om detta problem i sin hemställan om lagändring vad gäller kassaregister. Lagstiftaren valde ändå att inte ta med de utländska bolagen vid lagändringen. Skatteverket är därför inte ovetande om att de bolagen kommer finnas på marknaderna.


Med vänlig hälsning


cid:image0

Tomas Skelte


Skatteverket
www.skatteverket.se

 

MITT SVAR TILL SKATTEVERKET:

Tack för alla svaren…….

>Så vitt jag vet, finns det inget kassaregister på marknader som har rätt IP? Det påstås att det är olagligt att använda kassaregister utomhus, som är tillverkade för inomhusbruk.  Maskinen ska ha IP44 och det finns inte på marknaden. Det ska vara emot EU-lagar att använda än IP44 utomhus. Ska skatteverket tvinga oss att använda olagliga maskiner, som kan orsaka personskador?

  

Hej!
Det finns ett antal kassaregister på kassaregistermarknaden som tillverkarna själva säger är anpassade och avsedda att användas av torg- och marknadshandlare. Om tillverkarna säger att kassaregistren fungerar för torg- och marknadshandlare så tvivlar inte Skatteverket på de uppgifterna.

 

Hej!
Hur ska vi hitta dessa godkända kassaregister, vi som vill försöka få detta att fungera med kassaregister? Vilken tillverkare? Vem säljer?

Du har ju en dator som är uppkopplad mot internet. Om du går in på sökmotorn "google" och skriver in olika sökord i kombination som till exempel: kassaregister, mobilt kassaregister,  torghandel,  marknadshandel,  smartphone etc. Då kommer du få ett antal träffar med kassaregister som är avsedda för torg- och marknadshandel. Sedan är det bara att gå vidare och fråga de tillverkarna eller leverantörerna. Du kan köpa kassaregister i butik eller över internet.  Den som söker skall finna.
Skatteverket kan inte rekomendera ett visst kassaregistermärke före något annat på samma sätt som Trafikverket inte kan rekomendera ett visst bilmärke före något annat märke för de som måste ha bil.


Varför tvivlar skatteverket på oss, som är i verkligheten i kylan -35….-42 på Jokkmokks vintermarknad? Ni litar mer på tillverkare av kassaregister som aldrig varit i Jokkmokk på vintern?


Skatteverket tvivlar inte på er. Dock är det så att ni inte vet lika mycket om kassaregister som kassaregistertillverkarna / kassaregisterleverantörerna. Sedan är det så att lagstiftningen gäller hela året (365 dagar) och Jokkmokks marknad är under tre dagar 2014. Om nu det är så kallt i Jokkmokk att det inte går att använda kassaregister så får ni ta och hoppa över kassaregister de dagar det är för kallt på den marknaden och dokumentera försäljningen på annat sätt. På övriga marknader under året där det inte är så kallt används kassaregister.
Sedan är det så att viss försäljning sker inomhus också på Jokkmokks marknad (enligt bilder på Jokkmokk marknads hemsida). De försäljare som står inomhus och säljer ska naturligtvis ha kassaregister. 

Hej!

Om det nu bli så på Jokkmokks vintermarknad, att det är -20 och apparaten inte fungerar…..måste man göra felanmälan till skatteverket?......
Felanmälan ska inte göras vid tillfälliga strömavbrott eller tillfälliga fel som snart avhjälps.
Att ett kassaregister inte fungerar på grund av kyla kan inte sägas vara tillfälligt för kylan kvarstår troligtvis under hela dagen. Då ska kassaregistret felanmälas.

och vi fortsätter försäljningen och skriver upp vad vi säljer…..går det bra med en block eller måste det vara en kassabok?….. 
Personligen anser jag det är bäst att dokumentera i en inbunden kassabok. Då är det inga tveksamheter att dokumentationen är komplett och att den förts löpande. Dokumenterar du på lösa papper eller i ett enkelt block, kan Skatteverkets kontrollanter tro att blad rivs ur blocket i efterhand. 
 
Säljer nämligen godis från 3:- /st och det blir ganska komplicerad att skriva upp hela tiden och vara utan vantar……så min förhoppning är ju, att kassaregistret kommer att fungera, så jag slipper frysa mina fingrar………dessutom är det bara en blyertspenna som fungerar ute i kylan……så vitt jag vet är det inte godkänt att skriva med blyerts tex på ett kvitto till en kund?.........
Ska vi slå in allt i kassaregistret efteråt?…… 


Blyertspenna är inte tillåtet att dokumentera med. Skriften ska vara bestående. Det går att ha flera bläckpennor och förvara dem i innerfickan nära kroppen, då ska det inte vara några problem. Försäljningen ska inte registreras in i kassaregistret i efterhand. Dokumentationen är räkenskapsmaterial och kan sammanfattas i en kassarapport som ska in i bokföringen.

 

 

Hej!  

Har en fråga gällande kvitto och den nya kassaregisterlagen för marknadshandlare som träder i kraft nästa år.  När man som knalle jobbar på marknader och det är mycket folk som står framför ens disk och handlar, så kommer det alltid folk fram som vill handla en påse godis och räcker fram jämna pengar och springer i väg. Vi slår pengarna i kassan, men kunden som ska ha kvittot är redan borta. Hur ska vi göra då med kvittot för att slippa böter, om en kontrollant från skatteverket är framför min disk?

Hej!
Du ska ta fram kvittot och räcka det åt kunden.
Har kunden gått, får du lite "teatraliskt" visa upp kvittot i luften, så att du åtminstone försökte räcka kunden kvittot. Du ska inte behöva springa efter kunden.

Att tyst bara riva av och kasta kvittot utan att ens titta åt kundens håll (trots att du redan sett i ögonvrån att kunden gått iväg) är väl kanske inte så bra. Kontrollanten ser kanske inte att du redan sett att kunden gått iväg. Då kan det bli problem. 

Detta problem har vi redan idag, att handlare sagt att kunden gick i väg utan att invänta kvittot.
Ord står ju då mot ord. Skatteverkets tolkning vinner till 90 %. 

Butikerna hade en övergångstid innan man blev bötfälld. Vi knallar behöver lära oss att hantera kassaregister mm. Har vi någon övergångstid? Vi försöker ju anpassa oss till de nya regler, men kommer säkert att göra många fel. Får vi böter direkt eller?

Hej!
Förra gången (2009/2010) blev det en mjuk tillämpning på grund av att "alla" var tvungna att skaffa certifierade kassaregister. Det var små men också medelstora bolag som behövde bygga in kontrollenheter typ C i redan befintliga kassaregistersystem. Samtidigt var kontrollenheterna typ C (en kontrollenhet kunde hantera flera kassaregister) framtagna så nära inpå lagstiftningens början att det faktiskt var svårt att hinna med att installera och testa. 

Nu vid årsskiftet är det "bara" torg- och marknadshandlare som ska skaffa kassaregister. Torg- och marknadshandlare är oftast små bolag där det oftast är ett kassaregister med en kontrollenhet typ A (en kontrollenhet per kassaregister) där det inte behövs byggas in i det befintliga kassaregistret då torg- och marknadshandlare inte hade ett  kassaregistersystem sedan tidigare. De är "bara" att köpa ett certifierat kassaregister och börja använda det.

Så det är inte aktuellt med en mjuk tillämpning vid årsskiftet denna gång. Man kan dock säga att den mjuka tillämpningen pågår redan nu, då lagen trädde i kraft vid halvårsskiftet 2013 men ska tillämpas först vid årsskiftet 2013/2014. 

Bryter en verksamhet mot regelverket så är det grund för att ta ut avgift. Sedan ska en prövning göras mot om det finns skäl för att befria från, eller sätta ned avgiften.
Det är kontrollanten på plats som gör den bedömningen.

Hej!

Vilka kan/ska söka undantag för att inte använda kassaregister 2014?

Det är egentligen inga förändringar i vilka verksamheter som kan få undantag.
En verksamhet kan få undantag;

·  om behovet av ett tillförlitligt underlag för skattekontrollen kan tillgodoses på något annat sätt än genom ett certifierat kassaregister

·  om en viss skyldighet är oskälig.


Om man inte behöver använda kassaregister så ska man använda inbunden kassabok enligt ett tidigare svar från er……..ska även utländska företag använda kassabok?
Det är riktigt att om man inte träffas av regelverket om kassaregister måste försäljningen dokumenteras på annat sätt. Ett bra sätt att dokumentera försäljningen på är att notera löpande i inbunden kassabok.
Om det utländska bolaget inte träffas av svenska regelverket om kassaregister måste det företaget inte heller ha kassaregister i Sverige. Är bolaget bokföringsskyldigt i Sverige gäller dock samma regler som för svenska bolag vad gäller dokumentationen av intäkterna.

Ska även de utländska kontrolleras, när ni kommer ut på marknader nästa år eller ska ni hoppa över dem?
De bolag som inte har kassaregister och som inte kan visa / förklara varför bolaget inte har kassaregister kommer att följas upp och utredas vidare. Skatteverket har nu en chans att uppmärksamma företagare som kanske annars inte hade uppmärksammats. Vad det leder till är svårt att säga. Hur de olika kontrollanterna gör i de enskilda fallen med de utländska företagen som påträffas är ju svårt att spekulera om. 

Med vänlig hälsning

Tomas Skelte
cid:image0